viure de la mort

viure de la mort from Anna Brugués on Vimeo.

 

No recorda l’edat que tenia quan va anar a l’enterrament, era petita. No posa cara al difunt ni a la família que l’acomiadava, però és capaç de detallar com era el senyor que, dalt d’una escala, empenyia la caixa fins al fons del nínxol. Reconeix el gest i somriu. Ho fa tal i com ho va fer aleshores, amb una actitud ambiciosa que pretenia rescatar l’enterrador d’un mar de dol. Narra l’escena com una pel·lícula, conscient que no és fàcil parlar de la mort. Han passat vint anys i admet que no ha repetit el gest perquè ha après a contenir-se.

La mort angoixa i espanta; atrevir-se a dissertar sobre ella és un fet estrany i desagradable dins la nostra vida quotidiana que desencadena tensió malgrat que es faci en l’entorn més familiar. Convertida en tabú del nostre segle dóna vida als eufemismes i obliga a alternar, toscament, l’intent de fugida amb l’horror que produeix.

[…]


No recuerda la edad que tenía cuando fue al entierro, era pequeña. No pone cara al difunto ni a la familia que lo despedía, pero es capaz de detallar como era el señor que, en lo alto de una escalera, empujaba la caja hasta el fondo del nicho. Reconoce el gesto y sonríe. Lo hace tal y como lo hizo entonces, con una actitud ambiciosa que pretendía rescatar el enterrador de un mar de luto. Narra la escena como una película, consciente que no es fácil hablar de la muerte. Han pasado veinte años y admite que no ha repetido el gesto porque ha aprendido a contenerse.

La muerte angustia y asusta; atreverse a disertar sobre ella es un hecho extraño y desagradable dentro nuestra vida cotidiana que desencadena tensión aunque se haga en el entorno más familiar. Convertida en tabú de nuestro siglo da vida a los eufemismos y obliga a alternar, toscamente, el intento de fuga con el horror que produce.

[…]

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: